niedziela, 15 marca 2009

Nadwaga i otyłość - co zyskujesz chudnąc?

Największe korzyści z redukcji masy ciała odnoszą osoby, które na stałe zmieniły styl życia - wprowadziły nowy model żywienia i zwiększyły aktywność fizyczną. Ważne jest, aby program odchudzający przeprowadzony był w sposób kompleksowy, pod stałą opieką lekarza, dietetyka i, w razie potrzeby, psychologa.
Lepsze samopoczucie
Osoby z nadwagą i otyłością czują się często zmęczone i pozbawione energii. Wynika to nie tylko z nadmiaru tkanki tłuszczowej w organizmie, ale również i z monotonnej diety. Według badań, w diecie większości Polaków występują duże niedobory wapnia (u około 80 proc. osób), żelaza (u 34 proc. mężczyzn oraz 85 proc. kobiet), cynku (u 62 proc. mężczyzn i 72 proc. kobiet) oraz witamin B1, B2, B6, PP, witaminy C (u ponad połowy Polaków). Występuje natomiast stanowczo za dużo sodu, fosforu oraz potasu. Osoby, które często stosują przypadkowe diety odchudzające, narażone są na dużo większe niedobory składników odżywczych. Może to powodować m.in. zmęczenie, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, suchość skóry, zaburzenia koncentracji, nerwowość, obniżenie odporności lub anemię.
Prawidłowo zaplanowana dieta, przeprowadzana pod kontrolą lekarza, dostarcza wszystkie składniki odżywcze we właściwych proporcjach: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Znaczną poprawę samopoczucia pacjenci zgłaszają już po 3-4 tygodniach od rozpoczęcia stosowania diety.

Większa sprawność fizyczna
Włączenie ćwiczeń fizycznych do programu odchudzającego zwiększa procentowy ubytek tkanki tłuszczowej, przy znacznie mniejszym ubytku tkanki mięśniowej, przyspiesza spoczynkową przemianę materii, co chroni przed wystąpieniem efektu jo-jo po zakończeniu odchudzania. Następuje poprawa ogólnej sprawności fizycznej i psychicznej, co jest motywacją do kontynuowania programu odchudzającego. Korzystniejsze są ćwiczenia długotrwałe, typu wytrzymałościowego, niż wysiłek krótki i intensywny. Długotrwały wysiłek fizyczny, w przeciwieństwie do krótkotrwałego, hamuje apetyt. Aktywność ruchowa obniża podwyższone stężenie glukozy, lipidów oraz insuliny we krwi. Sprzyja też obniżaniu podwyższonego ciśnienia tętniczego krwi.
Radość z życia
Większość osób z nadwagą i otyłością ma niską samoocenę, czuje się mniej atrakcyjna. Rzutuje to na relacje z partnerem, rodziną oraz w środowisku pracy. U części jest to tylko obniżenie nastroju, ale również często występuje depresja. Z drugiej strony, jedną
z najważniejszych przyczyn rozwoju otyłości i niepowodzeń w jej leczeniu są zaburzenia natury emocjonalnej. Istotnym problemem jest nieumiejętność radzenia sobie ze stresem. Napięcie nerwowe, złość, przemęczenie, lęk, smutek, poczucie samotności - prowokują jedzenie. Nadmiar masy ciała oraz częste, bezefektywne kuracje odchudzające, kończące się efektem jo-jo, mogą prowadzić do izolacji społecznej. Konsultacje psychologiczne u wielu osób są niezbędnym elementem programu odchudzającego. Chudnięcie, poprawa sylwetki, pochwały zbierane od innych wyraźnie poprawiają nastrój. Wiele osób zaczyna wierzyć, że jest w stanie istotnie wpłynąć na swoje życie, angażuje się w nowe projekty.
Mniejsze ryzyko chorób
Chudnięcie przynosi nie tylko poprawę nastroju i efekty estetyczne. Każde kilka kilogramów mniej to wymierne korzyści zdrowotne. Redukcja masy ciała o 5-20% zmniejsza ryzyko rozwoju chorób związanych z otyłością (cukrzycy typu II, nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca, hiperlipidemii, kamicy pęcherzyka żółciowego). Poprawia się wydolność fizyczna. U osób z już rozpoznanym nadciśnieniem tętniczym obniża się ciśnienie i czasem możliwa jest redukcja dawek stosowanych leków. U chorych na cukrzycę typu II następuje obniżenie stężenia glukozy we krwi.
Otyłości często towarzyszy także podwyższone stężenie triglicerydów i frakcji LDL-cholesterolu, a niskie stężenie frakcji HDL-cholesterolu we krwi. Zaburzenia te sprzyjają rozwojowi miażdżycy i jej powikłań. Redukcja masy ciała wpływa na obniżenie stężenia frakcji LDL-cholesterolu i triglicerydów oraz na zwiększenie stężenia frakcji HDL-cholesterolu. Nadmiar tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej powoduje stłuszczenie wątroby, co zaburza jej funkcje i prowadzi do wzrostu stężenia enzymów wątrobowych. Redukcja masy ciała i prawidłowa dieta zmniejszają objawy stłuszczenia wątroby.
Długotrwały nadmiar masy ciała przyczynia się również do powstawania zmian zwyrodnieniowych w układzie ruchu. Chudnięcie zmniejsza dolegliwości stawowe. U osób otyłych znacznie częściej występuje tzw. zespół bezdechu podczas snu, prowadzący do rozwoju nadciśnienia tętniczego i zaburzeń rytmu serca. Redukcja masy ciała to jeden z podstawowych elementów leczenia tego schorzenia.
Otyli mężczyźni częściej chorują na raka jelita grubego, odbytnicy i gruczołu krokowego, a otyłe kobiety - na nowotwory błony śluzowej macicy i piersi. Trwała redukcja masy ciała zmniejsza ryzyko rozwoju powyższych schorzeń. Redukcja masy ciała to także jedno z ważniejszych działań podejmowanych w leczeniu niepłodności.
Podsumowując można stwierdzić, że osoba która chudnie - pracuje na lepszą, zdrowszą przyszłość swoją i swojej rodziny.
Lek med. Ewa Matyska-Piekarska, „Genesis Clinic” Europejskie Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych
Warszawa, ul Pańska 73, tel. 022 314 71 70

4 komentarze:

  1. bardzo cieszę się, że mogę to przeczytać, pomaga mi to wytrwać

    OdpowiedzUsuń
  2. To bardzo ważne polecam wszystkim tą lekturę

    OdpowiedzUsuń
  3. DIETA. Prozdrowotne ODŻYWIANIE. Błędy w IG.
    BH.301.
    MOTTO: ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW. *

    JA JEDNAK POLECAM I WSKAZUJĘ, NA NAUKOWĄ WIEDZĘ BIOLOGICZNĄ, ROZSĄDEK ORAZ UMIAR:
    Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu, czyli tzw. NISKIE węglowodany.

    POKARMY O WŁAŚCIWYM DOBORZE BIAŁEK, ORAZ CO NIEZMIERNIE ISTOTNE:
    Nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.

    TO WŁAŚNIE PRZY PROBLEMACH Z ODŻYWIANIEM, PRZY ZWALCZANIU OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2:
    Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. Skuteczne i warto !! Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. *

    KONKLUZJA finalna:
    Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

    R E F L E K S J A:
    INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

    ZOBACZ TEŻ; CHLEB na OTYŁOŚĆ, wg: IRL KRAKÓW.
    Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
    Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
    ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin